Aktivitetsrapport från Marian vecka 106 december II 2020

Jag hade bara två dagar att förbereda mig i innan vecka 106. Jag använde dem till att handla med de pengar som hade kommit från Sverige öronmärkte inför julen. Jag köpte saker inte endast till barnen men också till deras familjer. Gåvorna kommer att delas ut efter behov och fortsätta efter jul när jag har tagit reda på kläd- och skostorleker.

Till barnen köpte jag: kex, mjölkchocklad, bullar, våfflar, chockladkakor, äpplen och apelsiner och till föräldrarna köpte jag mjöl, ris, sukker, majsolja, kött på burk, pate, margarine, mjölk, buljong (kött och kyckling), lagerblad, spagetti och schampo.

Dessutom köpte jag mat till barnen för dagarna på centret: hamburgare, pizza, korv, ost, salami, bröd, hullar, äpplen, apelsiner, bananer och chocklad.

Jag fyllde upp bilen med mat och gjorde i ordning individuellt packade påsar till barnen med deras namn på. När jag kom fram fick barnen frukost och gick i gång med läxorna. De hade massor av hemarbete i rumänska och matematik. 

Jag tog fram några av dem till tavlan där de lärde sigg olika aritmetikuppgifter.

Under rasten ritade de vinterbilder, målade och klistrade. De gjorde också pappersgirlanger för julgranen.

 Ștefan 7

Ștefan 7

På måndagen började en ny pojke, Razvan som går i femman (normalt är gränsen fjärde klass) eftersom han inte kan varken läsa, skriva eller räkna. Han är bror till Alexia som går i tvåan. Familjen har tio barn. Det kom också en flicka, Simina, som är syster till Guta. Hon har tidigare gått på centret men nu går hon i åttan. Jag frågade om hon visste hur man löser några bestämde uppgifter som passar för fjärde klass, och det svarade hon nej till!!

Denna veckan gick jag på hembesök. Det är några dramatiska situationer i några av familjerna. I en av dem som har sju barn är mamman gravid med tvillingar, men en av dem har dött och det är sannolikt att detta kan utlösa blodförgiftning. Jag rådde familjen till att resa akut till lasarettet. I en annan familj som har nio barn fick jag veta att mamman som var gravid födde ett dödfött barn hemma på onsdagen. Förutom detta är människorna i samhället mycket rädda för corona.

..visit in family

..visit in family

Jag arrangerade med barnen och föräldrarna att de kan gå onlne på „Meet” appen när barnen behöver läxhjälp.

Jag organiserade ett föräldramöte på fredagen. Jag talade med dem om betydelsen av Jesu födelse och hur viktigt det är att ta emot honom som Herre och frälsare. Jag talade också med dem om deras barns kunskapsnivå. Föräldrarna var mycket nöjda med deras barns utveckling på dagcentret och tackade de som stötter dem. Jag gav presenter till barnen – även leksaker – som fanns med i varje påse. Det blev stor glädje!

Jag delade ut mat till föräldrarna från bilen och var lite rädd för vad myndigheterna skulle tänka om detta, men vi höll fysiskt avstånd som vi skulle.

Familjerna och deras barn är väldigt tacksamma för att de svenska vännerna hjälper dem och inte överger dem.

Även jag tackar för denna välsignade vecka.                                          Marian

Se extra bildar nedan.

..new glasses

..team work

.the wall of the warehouse will soon fall
.the wall of the warehouse will soon fall
...cutting nails
...cutting nails

..the children wrote me letters of appreciation