Vecka 56 aktivitetsrapport från Marian (november 2018)

Jag höll på med att hämta humanitär hjälp tre av dagarna före avresan till Viperesti. Jag köpte en sopsäckshållare och ett värmeelement eftersom damen som har brukat göra upp eld (I den inte särskilt effektiva kaminen) och städa lite, inte längre utför dessa sysslor. Min familj hjälpte till med att lasta bilen på söndagskvällen. Jag hade utan problem kunnat fylla en större bil, men nu fick jag lasta in det som fick plats.

Dag 1 Vädret var dåligt med stark blåst och regn varför resan var svår. Två föräldrar hjälpte mig att lasta av. Då vi var färdiga var till och med min skjorta blöt. Ännu en gång hade centret använts för en fest och det var inte städat. Jag ringde till borgmästaren för att avtala ett möte angående detta. Det var kallt I centret, så jag satte på det nya elementet förutom de tre jag köpte förra året.

Barnen kom, fick fika och gick I gång med matte som vi gjorde tillsammans. De gick fram till tavlan . Lin lunch fick de hotdogs, sushi och äpplen.

Jag gick till kommunhuset men borgmästaren var inte på kontoret.

Dag 2 Barnen kom, åt frukost och gjorde läxor: matte, rumänska och franska och efter det fick de måla de teckningar jag hade tryckt ut på printern I centret. Till lunch fick de pizza och äpplen . Det tyckte de om, och jag skjutsade en grupp glada barn iväg till skolan, som var mätta och nöjda med att ha gjort sitt hemarbete korrekt.

Jag intervjuade några av barnen idag och frågade dem vad de ville bli när de blev stora.

Jag gick till kommunhuset ännu en gång I hopp om att träffa borgmästaren, men det lyckades inte.

Jag gick också till skolan och talade med rektorn, men hon verkade inte allt för intresserad.

Sedan gick jag på hembesök för att få reda på varför ett av barnen inte hade kommit varken till centret eller skolan, och mamman berättade att han hade varit och fortfarande är sjuk.

Dag 3 Jag beslöt att gå iväg tidigt varje dag för att värma upp centret. Idag kom det många fler barn som hade mycket att göra. Efter frukost hade de matte och rumänska. Till lunch åt de hamburgare och äpplen och efteråt följde jag dem till skolan.

Det kom en lärare idag en liten stund för att se hur barnen gör sina läxor.

Jag ringde hem till alla föräldrarna för att fråga dem vilka gåvor de skulle vilja att deras barn får. Några valde vinterskor och andra en träningsoverall.

Jag delade även ut humanitär hjälp till några föräldrar.

Idag gick jag till kommunhuset och denna gång träffade jag borgmästaren. Jag talade med honom om möjligheten för att ge oss ett ställe där vi skulle kunna starta någon form av verksamhet. Jag nämnde också att jag inte gärna ser att några andra går in I centret när vi inte är där, och om vårt behov av ved, m.m.

Jag gick också till skolan för att ge dem papper som jag hade fått som gåva I Bukarest.

Dag 4 Det kom sjutton barn till centret idag. Nu är det bara tre platser kvar (det var två av barnen som inte kom idag). Efter lite fika gjorde de läxor: matte och rumänska. Det är fortfarande flera av barnen I andra och tredje klass som inte kan skriva och läsa. Förutom teori undervisade jag också om hur man uppför sig. De barn som kom idag är från det fattigaste och minst utbildade området I Viperesti.

Till lunch fick barnen hotdogs och äpplen innan jag följde dem till skolan.

Idag köpte viceborgmästaren ved och tittade på det som behöver göras för att byggnaden inte ska kollapsa. Han meddelade att borgmästaren skulle ringa mig nästa dag för att berätta något.

Det kom två pappor idag som högg ved och staplade dem I centret.

Det kom även föräldrar som fick hjälp och för att berätta vad de önskade jag skulle köpa för pengarna från Sverige för julklappar. Jag fick storleken på kläder och skor.

Idag fyllde Gabi, en pojke, tio år. Jag gratulerade honom och sjöng för honom.

Dag 5 Jag gick till kommunhuset halv nio eftersom borgmästaren hade bett mig komma, men han lämnade kontoret och kom ut till mig I bilen, där vi satt med motorn på för att det var mycket kallt ute.

Idag kom det arton barn. Det var mycket att göra eftersom de som inte har kommit till centret under lång tid ännu inte kan läsa och skriva. De som går I fyran hade matte. Vi startade med en minifrukost och till lunch fick de pizza (15 barn), hamburgare och hotdogs (3 barn) och äpplen innan de gick till skolan.

Det kom nya föräldrar för att få hjälp idag.

Jag talade med några föräldrar och gav dem ansvar för att sätta på värme, städa och hjälpa till I köket.

Då barnen hade gått till skolan gick jag på hembesök på två ställen där vi talade om Jesus och sjöng.

Det var en tröttsam men berikande, akademisk, social och andlig vecka.

Tack till alla!