Aktivitetsrapport 101 oktober I från Marian

Det har varit val i Rumänien och borgmästaren i Viperesti blev omvald. Arvid, Ritva, Troels och Birgit känner honom.

Jag handlade mat till barnen: för lunch hamburgare, pizza, korv, bullar och äpplen och för frukost: salami och ost. Köpte även servetter.

...we are the first

...we are the first

Jag fyllde bilen med mottagna donationer, kom fram till Viperesti, tömde bilen och därefter ringde jag till några familjer för att berätta att jag hade kommit och för att ta reda på barnens situation.

Barnen kom fast de var lediga från skolan p.g.a. Världsutbildningsdagen (paradoxalt nog var det därför ingen undervisning).

Barnen åt med fröjd varje dag, och några bad till och med om en extra portion.

Det har regnat mycket denna veckan och några av barnen har blivit förkylda.

Barnen hade många läxor i matematik och rumänska och barnen och vi kom överens om att starta kl 09.30

..donations for different people

..donations for different people

Jag talade med några bybor som sålde bär på parkeringsplatsen. De berättade att dereas barn behövde kläder och skor, så jag beslöt att ge dem några av de donerade sakerna. De var mycket tacksamma och nöjda.

Aktiviteterna på dagcentret varierar. Som ni vet erbjuder vi akademiska råd till barnen (hur man ska läsa en text, hur man förstår den, varför man behöver skriva ner saker, hur man löser problem och talar om hur det gick att förstå dagens läxor). Även motivation, hälsa och andliga frågor nämns. I Rumänien och särskilt på landet finns det många som läser men inte förstår vad de läser. Det kallas funktionel analfabetism.

Vi har ett par barn som har en mycket begränsad förmåga att förstå. Exempel: Jag bad ett barn om att ta boken ut av väskan, och han frågade mig „vad är en bok?”. Jag förklarade för honom vad ordet bok betyder. Näste dag ställde jag samma fråga till pojken, och han frågade igen „vad är en bok?”.

Jag har märkt att det tar lång tid för varje barn att förstå, så vi använder mer tid på förståelse för att uppnå bättre resultater.

Det var en tröttande vecka, men med bra resultat. Tack så mycket till alla svenska vänner som är involverade i denna ädla mission för romerna.

..I am in the third grade

Klicka på oss

...free time before school, creation and reading

..sooo good...!

...financial donation...