Vecka 64 (mars II 2019) – aktivitetsrapport från Marian

Förberedelser: Jag lämnade bilen in på verkstad för att laga stötdämparna och planetblocket. Dessutom hämtade jag skänkta saker och handlade in till barnen, varefter bilen lastades full på söndagskvällen.

Dag 1 Det bar iväg till Viperesti tidigt på morgonen och vid niotiden var jag framme. En familj med hjälp av några barn hjälpte mig att lasta ur bilen. Det är snart slut med att lägga in saker I lagerrummet, eftersom golvet håller på att kollapsa.

 ..to maximum!

..to maximum!

...geometry themes

...geometry themes

Vi startade dagen med att jag förklarade dagens ämnen: rumänska och matematik. Jag fick dem till att tänka lite djupare I dag. De fick skapa en text som jag bad dem rita efteråt. Det var ett ovanligt experiment för dem. Teckningarna blev satt upp på väggen till barnens stora tillfredsställelse.

De fick fika innan vi började och till lunch fick dem välja mellan kebab eller hamburgare. Äpplen efteråt. Ett av barnen fick en skolväska.

...explanation of the theme

...explanation of the theme

Dag 2 Temperaturen föll med 15 grader I dag. Barnen kom till centret med massor av läxor, faktiskt extremt många I matematik, rumänska och historia. Igår hade de haft prov I skolan och några av de som går på centret hade fått bra resultat, och det var de naturligtvis väldigt glada för.

Fika och lunch som vanligt.

...resolve the homework

...resolve the homework

Dag 3 Jag kom till centret lite före nio för att förbereda material. Ett av barnen som inte hade varit på centret de två föregående veckorna kom med sin mamma som sade att han hade varit sjuk och att jag måste ta emot honom. Jag är tvungen att vara väldigt strikt med närvaron på centret eftersom familjerna inte respekterar principer, och när de inte gör det fungerar det inte.

...other practical theme for school

...other practical theme for school

Barnen hade många läxor även idag. Vi fick besök av en lärare för de som går I fjärde klass. Vi bytte telefonnummer så vi kan kommunicera med varandra om barnens läxor. Barnen var agiterade och oroliga I dag och hade svårt att koncentrera sig..

Fika och lunch som vanligt.

..letters of forgiveness

..letters of forgiveness

Dag 4 Det kom fler barn I dag än I går. De hade många läxor och jag märkte att de inte skulle ha varit I stånd till att lösa sina uppgifter utan hjälp, men när jag förklarade för dem förstod de och skrev ner svaren I sina häften. 

Även I dag var barnen oroliga och jag sade till dem att deras attityd var felaktig. Det resulterade I att många av dem skrev brev till mig med teckningar av till exempel hjärtan, där de erkände att de hade burit sig illa åt och de bad om förlåtelse. Jag förlät dem och de lovade att hålla sig I ro.

Fika och lunch. Föräldrar kom och fick humanitär hjälp.

...donation for families

...donation for families

..the cube

..the cube

Dag 5 Fjärdeklassbarnen hade en praktisk hemläxa I matte. De skulle bygga en kub av kartong. Jag tryckte ut delarna till en kub I kartong som inte var ihopsatt och de fick klippa och limma ihop den, så de kunde ta med den till skolan. 

Andraklassbarnen hade också matematik. De skulle beräkna omkretsen av geometriska figurer.

Tredjeklass barnen hade bråkräkningsuppgifter att lösa.

Det kom nya föräldrar I dag som fick humanitär hjälp.

De som hade 100% närvaro på centret fick ta emot små belöningar. Fika och lunch som vanligt.

...calculating the perimeter

...calculating the perimeter

De som hade 100% närvaro på centret fick ta emot små belöningar. Fika och lunch som vanligt.

Den här veckan förklarade jag för barnen om hur pengar samlas ihop I Sverige så de kan gå på dagcentret och att det är orsaken till att jag tar kort av arbetet där. Vi skickar tusen tack till våra svenska supportrar.

P.S. Jag har fått några pengar som är öronmärkta för böcker. Jag kommer att köpa in dem I Bukarest på en bokmässa där jag kan få rabatt på inköpen.