Vecka 57 aktivitetsrapport från Marian (november 2018)

...write the names for gifts

...write the names for gifts

Jag hade mycket att stå I veckan före avresan till Viperesti. Jag köpte skor, träningsoveraller, chocklad och frukt till barnen. Jag skrev barnens namn utanpå plastpåsarna som jag lade dem I och gjorde likadant med leksakerna som låg I separata påsar. Lördag köpte jag mat till dagcentret och lastade bilen

Dag 1... Jag åkte iväg tidigt på morgonen till Viperesti och kom fram strax före nio. Jag tömde bilen, eldade I kaminen och lade maten I kylskåpet. Det var 1 grad celcius inomhus.

Barnen kom på utsatt tid, fikade, övede på matte och läsning medan andra skrev bokstäver och ord.

Det kom en mamma idag som gjorde I ordning mat till barnen och från I morgon har hon lovat att komma och göra upp eld I kaminen varje dag.

Efter dagens program skjutsade jag barnen till skolan.

Efteråt gick jag till borgmästarkontoret och talade med borgmästaren. Han sade att vi skulle behöva göra ett officiellt protokoll angående samarbetet mellan Bridge of Hope Foundation (en fond som Marian leder), borgmästarkontoret , skolan och skolinspektoratet för Buzau regionen.

Jag sade ja till detta och det kommer att starta från januari 2019.

Dag 2 Idag startade vi på centret kl 7.30. En förälder kom och gjorde upp eld, sopade och tvättade golvet. Vi kom upp till 10 grader celcius och med ett rent center startade vi dagens program.

Det kom arton barn idag. De hade många läxor. Några av dem behöver mycket hjälp eftersom de har problem med att uttrycka sig och ta emot information.

Kl 12.00 kom mamman igen och hjälpte till med att förbereda maten.

Till lunch fick barnen hamburgare och apelsiner medan de lyssnade till julpsalmer. Jag bjöd in föräldrarna till på fredag kl 10.

Efteråt gick jag på hembesök för att lista ut varför ett av barnen inte hade varit på centret igår och idag. Barnen var ensamma hemma, och den lilla flickan som inte hade varit på centret hade inte heller varit I skolan. Barnen sade”vår mamma är på en parkeringsplats för att sälja bär från skogen.”

Jag gick till parkeringsplatsen och fann två föräldrar som sålde bär. Jag talade med dem I 20 minuter.

Dag 3 Det var en vanlig dag iag med många läxor för barnen. Medan de åt hamburgare förklarade jag varför man får gåvor I december. Barnen visste inte att man kunde läsa om detta I bibeln och tyckte mycket om det de nu fick lära sig. Efter programmet gick de iväg till skolan.

De fick några råd med sig på vägen inom ämnena: motivation, renhållning, sociala och andliga områden.

Dag 4 Ännu en vanlig dag. Barnen kom och de fikade. Vi arbetade särskilt med fjärdeklasseleverna som hade några svåra uppgifter I matte . De andra barnen skrev bokstäver och ord. Efter programmet gjorde en mamma I ordning hamburgare och apelsiner. Efter det gick de till skolan.

Dag 5 Idag var en speciell dag eftersom alla föräldrarna var inbjudna att komma till centret kl 10. Vi talade om viktigheten av att barnen närvarar I skolan, om uppmärksamhet I klassrummet, om att göra läxor, om att närvara på dagcentret, ingen omotiverad frånvaro (endast sjuksom är giltigt skäl), discipli på centret. Föräldrarnas scheman för eldning, matlagning och städning på centret och om den väldigtlåga nivån på utbildning som några av barnen har.

Förädrarna sade att de förstod kraven och att de ville ha en bättre framtid för sina barn, så de lovade att samarbeta. Vi har 19 barn som kommer permanent till centret.

Jag talade också med föräldrarna om Jesus.

De fick gåvorna idag som jag hade köpt för pengarna från Sverige: kläder, skor, godis, apelsiner och leksaker från kyrkan I Bukarest. Det finns pengar kvar som jag kommer att köpa presenter för I nästa vecka. Då blir det mest hygienprodukter.

Det var stor glädje och alla tackade de svenska givarna väldigt mycket.

Till lunch blev det hamburgare och frukt innan de gick till skolan och föräldrarna tog barnens gåvor med sig hem.

Tack till alla!