Aktivitetsrapport från Marian vecka 80 (november II)

Förberedelser: Det fanns mycket att förbereda. Bilreparation, inomhus och utomhusdörmattor till centret, skolmaterial, mat (hamburgare, pizza, äpplen samt inhämtande av donerade kläder och skor.

Söndag kävll lastade jag bilen och tidigt på måndagen åkte jag iväg till Viperesti. Vid ankomsten lade jag in mat i kylen och gick därefter i gång med det faktiska arbetet i centret och samhället.

..we will be home builders

..we will be home builders

Varje dag fick barnen fika när de kom (sesambröd och fläskpate) och till lunch fick de välja mellan det som fanns.

Några barn hade hemarbete och andra fick uppgifter av mig att lösa. Jag lämnade kläderna till ett privat hem där de kommer att sortera dem och dela ut dem i samhället.

Jag bad viceborgmästaren om att ge oss ved till uppvärmning och vi beslöt att veden skulle bringas dit den 25 för att kapas och staplas av några föräldrar.

Det kom ett stort antal barn denna veckan och de hade många läxor. Det var svårt för dem att hinna med under de tre timmarna på centret och att samtidigt förstå vad de skrev ned.

Jag ringde återigen till skolinspektoratet i Buzau för att höra hur det gick med samarbetsprotokollet. På fredagen hämtade jag protokollet. I gården på inspektoratet fick jag problem med bilen. Jag var tvungen att köpa ett nytt batteri.

Det kom tre barn till centret som inte hade varit där de senaste två åren. Nu är de uppsatta på att börja igen och inte stanna hemma.

Jag gav en ryggsäck till en liten flicka vars väska hade gått sönder.

Det är 16-17 barn som kommer varje dag och fyra av dessa är mentalt retarderade. Det är väldigt svårt att arbeta med dem eftersom de kräver speciell uppmärksamhet.

På fredagen inbjöd jag föräldrarna till centret och hade ett möte där vi talade om följande: barnens närvaro på centret, ett muntligt löfte från dem att inte hålla barnen hemma från centret (sjukdom undantaget), rena barn, rena kläder, nagelklippning (de som inte har en nagelsax kommer att få detta från centret). Jag erbjöd att ge rådgivning till de föräldrar som önskar detta efter kl 13 varje dag. Jag bad att barnen skulle ha näsdukar med sig att snyta sig i vid behov. Bad också om att föräldrarna skulle ställa upp och städa toaletten en gång per vecka. Sade att mindre tevetid för barnen var önnskvärd och att de skulle använda något av tiden för att läsa böcker (de kan låna dessa från vårt bibliotek i centret). Jag talade också med dem om Gud.

Även denna veckan fortsatte jag med att ge glasögan till behövande.

..in December I will have new shoes and clothes

..in December I will have new shoes and clothes

...morning...snack

Det var en mycket tröttsam vecka men jag satte verkligen pris på barnens närvaro och att de kom iväg till skolan med sina uppgifter löste och att de förstod. Mötet med föräldrarna var också bra.