Aktivitetsrapport 17 från Viperesti (11-15 juli 2016)

EXTRA BILDER NEDAN

Jag lastade bilen till max på söndagen efter att ha hämtat upp gåvor hemma hos en del familjer från min församling till romerna i Viperesti.  

Fullastad bil

Dag 2 Idag satte jag i gång med storstädning med hjälp av en familj eftersom det var smutsigt överallt och barnen måste ha rena omgivningar. Samtidigt med detta kom barnen till centret och jag bjöd in dem till rummet med kläder och leksaker så de kunde välja det de önskade. De blev väldigt glada. Efter det började „träningsskolan” i två timmar.

Alla barn fick en leksak

Min son Liviu hjälpte till med matematik och hur man avstavar ord och meningar när man skriver. Efter de första två timmarna började del 2 av vårt program som var en timmes tevetittande (en episod från Böckernas Bok och en rumänsk berättelse). Till slut fick alla var sin hamburgare och ett chockladkex.

Jag besökte borgmästaren efteråt för att överlämna nycklarna och gav honom en printer som hade donerats. Jag berättade om det vi hade gjort på dagcentret och borgmästaren var glad och upprymd över vårt initiativ.

Jag köpte också medicin för ett sjukt barn under „medicin för barnen” programmet.

Undervisning

Dag 3 Det var en dag med mycket arbete eftersom det kom många barn till centret. Jag förstod att det stora antalet mycket berodde på tillfället att titta på teve under semestern. Det var något de tyckte om och det kom över 20 barn. Idag lärde de att använda tankstreck och bindstreck genom att skriva brev, som de sedan fick läsa högt och de fick lösa matematikuppgifter av varierande svårighet. Vi talade också om ordspråk och vad de betyder. Efter två timmars undervisning såg vi på „Kain och Abel” och „Snövit och de sju dvärgarna”.

Tecknad bibelberättelse

Detta avslutades med hamburgare, chockladkex och bullar. Då skolan var slut gick barnen utanför och spelade boll.

Sedan gick jag till LIDL för att shoppa inför nästa dag.

Dag 4 Idag var det en intens dag med många nyttiga lektioner. Några lärde bråk, andra uppsatsskrivning och en tredje grupp hur man skriver enkla ord. Både barnen och min son Liviu som var mycket involverad i programmet var mycket nöjda och glada. Efter lektionerna tittade barnen på tecknade film „Syndafloden” och „Noahs barn” och efteråt var det samma mat som igår. Efteråt gick de ut och lekte ett spel som Liviu lärde dem och de lekte tillsammans.

Vi besökte flera romska familjer hemma. Jag frågade dem om deras behov, vi talade om Jesus, och jag gav varje familj en tvål.  

Dag 5 Jag fick reda på att en romsk familj behövde reparera sin hästkärra så jag köpte nya gummihjul till denna. 

Barnen kom punktligt till dagcentret. Det var igen en intens dag med många sorters undervisning därför att barnen kommer från klass 1 – 8. Vi fortsatte med bråk och barnen förstod förklaringarna mycket väl och bevisade detta genom att lösa några uppgifter utan hjälp. Efter lektionerna fick alla sina hamburgare, tvättade händerna och åt. Därefter tittade de på två episoder från „Böckernas bok” och en rumänsk berättelse. Till slut gick de ut och lekte och lovade glatt att komma tillbaka i augusti.

Även idag kom flera personer inklusive en familj vars hus hade förstörts i en brand för att ta emot kläder.

Till slut besökte jag det romska samhället och lämnade över gummihjulen för hästkärran.

Saker för romska familjer

EXTRA BILDER

Undervisning

Undervisning

Undervisning

Undervisning

Med små barn

  • Leksaker till barnen

  • Hembesök

  • Undervisning för tonåringar

  • Undervisning

  • Det här var gott...

  • Utomhuslek

Dagens påfyllning av vatten