Vecka 16 (13-17 juni 2016) Aktivitetsrapport

Extra bilder nedan.

Innan jag åkte iväg hade jag hämtat grejor hemma hos olika församlingsmedlemmar, som ville ge något till fattiga familjer i Viperesti, och söndag 12 juni hjälpte mina döttrar mig med att lasta bilen.

Nya böcker till biblioteket

Dag 1: Jag for iväg till Viperesti och kom säkert fram. Med hjälp av två personer från byn lastade jag in sakerna i dagcentret. Därifrån begav jag mig till kommunalhuset för att försöka träffa borgmästaren (han återvaldes) men han var inte på kontoret. Jag gick till förskolan i stället där jag lämnade över böcker som hade donerats. Både läraren och eleverna blev jätteglada för att få gåvorna till biblioteket. Sedan gick jag till apoteket tillsammans med en mamma som hade ett barn i varje hand som båda var sjuka. Medicinen var gratis denna gången. Jag sökte borgmästaren ännu en gång men fick inte tag i honom.

Dag 2 Idag som varenda dag på resan tvingades jag fylla upp kylsystemet med en halv liter vätska och att därefter starta bilen med stort besvär.

På trots av detta bar dagen god frukt. Jag ringde på morgonen och avtalade ett möte med den kvinnliga inspektören på skoldirektoratet som har ansvar för minoriteter. Vi talade en halv timme om situationen för romerna i Viperesti och om planerna för aktiviteter för barnen under sommaren. Inspektören skulle väldigt gärna besöka en svensk skola och är redo att själv betala resan dit. (vi är i kontakt med Marian om detta – får se hur det blir).

Idag städade vi multifunktionscentret i Viperesti – vi tvättade fönster och städade inomhus. Det var också många familjer som kom för att hämta kläder och leksaker. 

En familj fick en metalldörr som de behövde.

Idag gick jag till kommunalhuset och gratulerade det återinvalda ledarskapsteamet. Jag talade med viceborgmästaren om våra framtida gemensamma aktiviteter i byn.  

Dag 3 Idag hittade jag borgmästaren på kontoret och talade med honom om sommarskolan vi planerar: om mat för barnen och ett dagligt program på två timmar lektioner, en halv timmes lunchrast och en timme TV med inspelade program. Borgmästaren var nöjd över att vi kommer under semestern och lovade att ge mig nyckeln till dagcentret.

Efteråt delade jag ut godsaker och kläder till barnfamiljer. Jag besökte familjen som hade fått metalldörren och talade med folk jag mötte och som arbetar i samhället om hur man ansöker om finansiell hjälp från regeringen.

Vår hjälp gör att han kan arbeta

Dag 4 Idag var det mycket att göra och många bra aktiviteter. Jag var i det romska kvarteret där jag talade med dem och bjöd in dem att komma och ta emot kläder och annat. Det kom flera familjer med barn som fick bullar, kex och leksaker. Idag fortsatte vi med städningen på dagcentret och jag delade ut schampo till de som hjälpte till – de är väldigt fattiga. Hemma hos folk talade jag om frälsningen genom Jesus. Jag träffade den romske mannen som jag hjälpte med skor till hästen och med att få hästkärran lagad och såg honom i gång med arbetet. Jag delade ut led-lampor till hushåll som behövde detta. 

Dag 5 Idag var jag ännu en gång i det romska området och bjöd in familjer att komma och få kläder och skor. Jag köpte trädgårdsredskap till en familj. Jag startade medicinprojektet idag när jag hjälpte en familj med 9 barn att köpa medicin till barnen som har varit sjuka i två veckor. Jag fick en trevlig överraskning då jag mötte ett av barnen som var med på sommarskolan förra året och som hade gått till skolan med slippers på fötterna. Han skämdes för att göra så och skolan släppte inte in honom utan skor, men det är ett bra tecken och mycket uppmuntrande att ansträngningarna för att motivera barnen till att gå i skolan har haft effekt.

Denna veckan kom barnen inte till dagcentret på grund av att de höll på att förbereda en examensfest, men jag berättade om  sommarskoleprogrammet för föräldrarna.

Fönstertvätt

  • Tack så mycket

  • Hjälpen behövs

  • Tack

  • Här bor vi!

  • Vi är tacksamma

Hej tack svenska vänner.... får vi förtsätta leka nu

Samhällstjänst