Aktivitetsrapport 15 från Viperesti (16-21 maj 2016)

Barnen och jag lastade bilen

Veckan före resan åkte jag till olika hem för att samla ihop skänkte saker från medlemmer i Filadelfiakyrkan i Bukarest som gärna vill hjälpa fattiga familjer i Viperesti.

 

Dag 1 lastade jag bilen tillsammans med mina barn och reste till Viperesti tidigt på morgonen. Jag hade bland annat med mig en barnvagn och en cykeltrailer. Det fanns ett bord och stolar i plast till förskolan.

Jag besökte två romska bostadsområden där jag besökte familjer och uppmanade föräldrarna att skicka sina barn till skolan och förskolan. I centret hjälpte jag barnen med läxorna. Jag gav dem tvål, skolmaterial och bullar.  

 • mor och barn

 • Gåva till förskolan

Dag 2 Idag åkte jag till ett av de romska bostadsområdena för att få veta mer om de problem de möter. En av dem berättade om och visade för mig att han behövde köpa några kedjor och rep för sin häst och kärra så han kunde använda vagnen för transport och tjäna pengar till sin familj. Det är en tystlåten ung man, respektfull, med fru och två barn. Jag åkte med honom till en annan by där jag köpte det han behövde. Familjen var överlycklig. 

Kedja och rep till hästkärra

 

 

Familj som hämtar kläder

Idag kom det flera familjer för att ta emot kläder. Klädutdelningen sker tre gånger dagligen. Varje familj får en timme där de får tillfälle att välja och ta emot kläder. Familjerna möter inte varann, och på så sätt undviks onödiga problem.

Idag var jag också i kommunalhuset och talade med viceborgmästaren om när öppningen av den djupa brunnen de håller på att gräva beräknas vara klar. Det borde finnas klart dricksvatten för de som inte har något vatten hemma om cirka en månad. Vi talade även om att golvet i det planerade multifunktionscentret behöver förstärkas så snart som möjligt. Vi kom fram till att det skulle kosta cirka 360 euro som sannolikt kommer att tas från kommunbudgeten efter valet 5 juni.

Tävling

Jag var också i dagcentret där jag hjälpte barnen med matte, rumänska och franska..  

Jag har fått en idé om hur vi kan göra mer för barnen i Viperesti som jag delade med lärarna i dagcentret. Vi kallade projektet för ”Vinn tillbaka det förlorade”. För att göra detta ska vi göra något attraktivt för barnen under sommaren i dagcentret. Idén är att man utöver undervisning om hur man uppför sig i en familj, skola och samhälle och hur viktigt det är att utbilda sig, också visar tecknade filmar som den kristna ”Böckernas bok”, äventyrsberättelser som ”Det flygande huset” och dokumentärfilm. 

 

Farlig bro på väg till skolan

Dag 3 Jag började dagen med inköp för barnen och efter det åkte jag på besök på nya platser i Viperesti kommun. Resan var besvärlig och vägen dålig. Jag skulle över en flod på en 2 m bred och väldigt lång bro.

Jag besökte skolan i byn Ursoaia där det endast finns 9 barn från klass 1-4. Jag talade med läraren och kontrollerade om printern som Leteboskolan hade skänkt i 2014 användes. Det gjorde den.

Jag besökte också en by som heter Păliciu där jag frågade om vilka behov skolan och barnen hade. En besynnerlig sak var att så snart jag kom fram till byn som ligger långt från huvudvägen kom viceborgmästaren. Kanhände han inte tyckte om mitt besök och ansåg det vara en sorts kontroll.

 

Därifrån åkte jag till dagcentret där jag hjälpte barnen med läxorna och delade ut bullar, och sedan gick jag till ett av de romska bostadsområdena där en av familjerna bad mig om hjälp med hästskor och några lantbruksverktyg. Jag åkte till en by 15 km borta för att köpa dessa sakerna.

 

Annorlunda behov....hästskor

Dag 4 Min dagliga revelj ljuder 06.30. Varje morgon checkar jag kylarvattennivån i bilen och fyller på cirka 0,5 l vätska.

Idag hade jag en dag med flera inriktningar. Jag köpte skolmaterial för den fattiga skolan jag besökte igår och efteråt besökte jag en ny familj med åtta barn och sade att de kunde komma och hämta kläder på lagret.

 

Därefter besökte jag ännu en mycket fattig skola som är en av de sex skolar i Viperesti i samhället Rusavaţ. Jag hade tänkt att besöka ännu en skola i Muscelu, 5 km borta, men man avrådde mig från att åka eftersom vägen är omöjlig att passera. 

 

Stavar för tomatplanter

Då beslöt jag att besöka en familj med sex barn som höll på att göra långa stavar som ska stötta upp tomater och bönor. Varje stav kostar 0,5 lei (1 Skr). Jag gav dem några saker som de behövde till sin häst (hästskor) och saker till hästkärran (olja, skruvor, spik) eftersom de verkligen behövde detta och de blev glada och nöjda.

🙂Idag har jag talat med Sorin Motoi. Han skickade många hälsningar till sina vänner i Sverige.🙂

tvål, skolmaterial och godsaker

Jag var på dagcentret, gjorde läxor med barnen och delade ut godis. Varje gång jag är på besök inser jag att deras största behov är Jesus och utbildning. Jag är så glad att jag kan bistå dessa människor som får så lite uppmärksamhet från annat håll.

Dag 5 Idag köpte jag karameller och skolutrustning och efter det besökte jag viceborgmästaren på sitt kontor där vi talades vid cirka en halv timme och sedan med borgmästaren cirka 20 minuter. Vi kom överens om hur vi ska bära oss åt med "Medicinprogrammet" (Se förra rapporten). Vi bestämde att när jag är i Viperesti går jag till apoteket tillsammans med de romska familjer som behöver medicin. Vi diskuterade också hur vi ska göra det mer attraktivt för barnen att komma till dagcentret och jag delade idén om teven. Båda samtyckte.

Jag besökte huvudskolan i Viperesti och talade med rektorn. Därifrån åkte jag till skolan förskolan i byn Tronari, 3 km från själva Viperesti. Där finns det cirka 80 skolbarn och 48 barn i förskolan som heter Lasco.

Tyvärr började frontrutan i bilen spricka p.g.a ett stenskott för några dagar sedan.

Jag fant att behovet av hjälp till eleverna är störst i huvudskolan i själva Viperesti där 70% är romer (140 barn).

Idag kom två familjer för att välja och få kläder. Jag besökte dagcentret där jag hjälpte till med läxorna, och delade ut fika. Barnen var väldigt glada och nöjda.

Varje dag talade jag om Jesus och om frälsningen som är för alla.

SE BILDER NEDAN

 • Ursoaia skola

 • De behöver mer plats... men

 • Fattig skola i Rusavat

 • Mycket dålig väg till fattig skola

 • Skolmaterial

 • Cykelkärradonation

 • Hembesök

 • bärnkärradonation

 • Tack!!